oznorTO

Aaloe tekee hyvää iholle

Ikääntyvän kehonhuolto jatkuu. Tällä kertaa huolletaan veltostunutta ihoa, unohtamatta hulaamista, muuta liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota.

Paksulehtinen aaloe tunnetaan kaikkialla maailmassa lääkekasvina. Sitä käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti. Joidenkin tutkimusten mukaan se voi aiheuttaa maksavaurioita, joten keskitymme ihonhoitoon.  

Aaloe on kotoisin lämpimistä maista, mutta on yleinen ja helppohoitoinen huonekasvina Suomessa. Minulla on ollut tapana leikata aaloen lehti ja puristaa sen hyytelömäistä sisältöä palovammoihin. Se lievittää kipua ja nopeutta selvästi ihon parantumista. Sama hoito sopii myös haavojen ja ruhjeiden hoitoon sekä hyönteisten pistoihin.

VELTOSTUNEEN IHON KIINTEYTYS ALOELLA

Nyt kun olemme aloittaneet ikääntyvän kehonhoidon, huolehdimme myös veltostuneen ihon kiinteyttämisestä. Aaloe nimittäin lisää kollageenin uudistumista.

Jos muun kehonhoidon yhteydessä pudotat painoasi, iho voi samalla veltostua. Itselläni ei ole toiveita liian nopeasta painonpudotuksesta, mutta huomaan silti tarvetta ihon kiinteyttämiselle. Varsinkin käsivarsien ”allit” kaipaavat jumpan lisäksi muuta apua. Silmäluomien veltostumista on vielä vaikeampi hoitaa liikunnalla. Onneksi se on helpoin kohta ottaa luonnolliseksi rutiiniksi kotona.

Siispä leikkaa aaloen lehdestä pieni pala pari kertaa viikossa, ja purista sen sisällä olevaa hyytelöä silmien ympärille. Voit leikata kasvista koko lehden ja leikata siitä kerta kerralta tyhjennetyn kohdan pois, tai leikata sopivat pätkät joka käyttökertaa varten.

Isompien ihoalueiden kiinteytykseen kannattaa valmistaa geeli kuorimalla lehti ja survoa sisälmys tasaiseksi geeliksi. Mitä enemmän vaivaa, sitä suurempi kynnys tehdä hoito tarpeeksi usein. Ehkä sinulta sujuu, minulla on tapana siirtää aina huomiselle.

Kun otamme käyttöön uusia tapoja vähän kerrallaan, niistä tulee helpommin rutiineja kuin jos tekisimme monta muutosta kerralla. Minä keskityn pääosin silmäluomien hoitoon. Se käy vaivattomasti iltapesun jälkeen.

Lisää iloa elämääsi tulee, jos teet hoidon ystävälle. Meillä ainakin oli hauskaa lapsuudenystävieni kanssa. Aaloehoidon tekeminen antaa hyvää oloa siinäkin tapauksessa, jos ei usko sen parantavaan voimaan. Toisaalta, kun se kokemukseni mukaan todella auttaa palovammaan, miksi se ei hoitaisi ihoa muutenkin. Ja onhan se tunnettu rohtokasvina tuhansien vuosien ajan.

Puristin aaloen sisältä geeliä ystäväni silmänympärysten ihoon.

Kehonhoitoon liittyvää rasvamaksan poistoa ei pidä unohtaa, vaikka uudenvuodenlupauksesta on kulunut jo yli kuukausi. Hulavanteen pyörittäminen jatkuu, ja metabolisesta oireyhtymästä muistuttava pömppövatsa pienenee, mutta kiduttavan hitaasti.

SYÖMISHÄIRIÖINEN TARVITSEE LÄHEISTEN TUKEA

Niin kauan kuin elelen täysin yksikseni ja ostan ja valmistan vain terveellistä ruokaa, painoni pysyy entisissä lukemissa. Jos haluan laihtua, minun pitää olla äärimmäisen tarkkana mitä suuhuni laitan. Sosiaalinen elämä tarkoittaa lähes aina ylimääräisiä kiloja epäterveellisten herkkujen myötä.

Sairastin nuorena anoreksiaa ja sitten bulimiaa, vaikka 1960–1970 –luvuilla asiaan ei puututtu. Ei tainnut olla edes diagnoosia eikä ymmärretty sitä sairaudeksi. Se on jatkunut syömishäiriönä koko elämäni ajan. On ollut ahmimista ja jojolaihdutusta. Nyt haluan pysyvän elämäntapamuutoksen.

Kaipaisin painon pudottamiseen ja vatsarasvan poistamiseen enemmän ystävien ja läheisten tukea. Toistan kuin nauhalta koko ajan: olen syömishäiriöinen ja käyttäydyn ruuan kanssa kuin alkoholisti alkoholin kanssa. Ei mitään vaikutusta.

Jos minulle tarjotaan tai kodissani on herkkuja, en voi lopettaa niiden syömistä. Esimerkiksi kun vieraanvaraksi ostamastani keksipaketista vieras syö yhden tai kaksi keksiä, minä syön kaikki loput heti kun vieras on lähtenyt. Saan aina kuulla, kuinka toiset säilyttävät herkut kaapissa eivätkä syö. Syömishäiriöisellä se ei onnistu.

Syömishäiriöstä pitäisi puhua enemmän, jotta siitä kärsiviä ymmärrettäisiin. Koen, että jos todella haluan päästä 25 vuoden aikana kertyneestä vatsarasvasta, minun täytyy erakoitua. Kun aineenvaihdunta on mennyt sekaisin, sen korjaaminen ei ole helppoa.

Tunnistatko itselläsi samanlaisia ongelmia? Yritetään selättää ongelmat yhdessä.

Nyt hulaamaan! Hulavanteen pyörittäminen on pitänyt selkäkivut minimissä ja yllättäen myös tasapainoni on kehittynyt. Pystyn helposti seisomaan yhdellä jalalla kun laitan sukat. Ja onhan vyötärönympärys pienentynyt sentään 6 cm elokuun jälkeen, vaikka paino on pudonnut vaivaiset kaksi kiloa.

Jaa kirjoitus:

Jätä kommentti