sinivuokot

KEVÄT HOITAA MIELTÄ JA KEHOA

Ihmisen todellinen luonne voi paljastua poikkeuksellisina aikoina. Ehkä sinäkin huomaat eristyksissä kaipaavasi valtavasti sosiaalista elämää! Tai sitten nautit omasta rauhasta ja seuraat luonnon heräämistä! Muistuvatko mieleen vanhat ajat ja vanhat jo hylätyt ruokalajit?

Ikäihmisten koronakaranteeni on jatkunut nyt kolmisen viikkoa. Itse aloitin vapaaehtoisesti vähän etuajassa. Ensimmäisellä viikolla mielessäni oli koko ajan kova huoli varsinkin tyttäreni puolesta. Korona olisi ankara hänelle varsinkin astman ja muiden perussairauksien takia.

Kolmen viikon jälkeen karanteenista on tullut uusi normaali. Ihminen tottuu uusiin tilanteisiin yleensä nopeasti ja löytää positiivisia asioita.

Olen ymmärtänyt olevani paljon introvertimpi kuin koskaan kuvittelinkaan. Mieleni on tasaantunut niin, että olen voinut vähentää verenpainelääkitystäni. Toisaalta stressistä yleensä ärtyvää psoriasistani ei saa hillittyä edes lisäämällä lääkitystä. Mieleni on kuitenkin hyvin tyyni ja positiivinen. Nautin keväästä ja luonnon heräämisestä.

70-VUOTIAAT OVAT NYT ETUOIKEUTETTU IKÄRYHMÄ

Kuulun selvästi etuoikeutettuun ikäryhmään. Olen turvallisesti eläkkeellä toisin kuin 1990-luvun laman aikana, joka oli minulle kova koettelemus. Toisaalta olen vielä hyväkuntoinen enkä suljettuna eristyksiin hoitokotiin, jossa virukset tarttuvat helposti.

Oma historiani auttaa ymmärtämään yrittäjien ja irtisanottujen tilannetta. Historiani lähettää myös jatkuvasti tiedostamattomia signaaleita miten kriisin aikana selviytyy.

Ruokavaliota on viime vuosina ohjattu terveellisemmäksi. Kovat rasvat ja valkoinen vehnäjauho ovat poistuneet lautasilta.

Olen itsekin pitkään kieltäytynyt ehdottomasti mm. pizzasta, jota olen syyllistänyt kolesteroliarvojeni kohoamisesta, sillä aikoina, jolloin minulla oli pizzeria Vammalassa ja sitä ennen Tukholmassa, söin pizzaa paljon kyllästymättä siihen koskaan.

Tämä karanteeni on palauttanut pizzan lautaselleni siinä muodossa, jonka italialaiset opettivat minulle lähes puoli vuosisataa sitten. Pizzahan on alun perin koottu tähteistä, eikä sen päällä lillunut paksua kerrosta kermajuustoa. Suomalaiset ovat kehittäneet siitä roskaruokaa. Nyt kun en karanteenin vuoksi käy kaupassa, laitan pizzan päälle paljon vihanneksia tai suppilovahveroita pakastimesta, juustoa vain vähän.

Myös ruispuolukkapuuro on pysytellyt pitkään muistini perimmäisessä sopukassa lihamakaronilaatikon, Alaskan seistä valmistetun kalakeiton ja monen muun ruuan kanssa. Vain marjat ovat saaneet pysyvän sijan ruokavaliossani. Nykyään yleensä smoothiena, mutta perunajauhopakkaus on jo esillä marjakeittoa tai kiisseliä varten.

Lapsuudessa me ikääntyneet opimme sen aikaiset tavat parantaa vastustuskykyä. Mustaherukkamehu koivunmahlan kanssa ovatkin nyt huvenneet pakastimestani. Uusi mahla alkaa virrata huhtikuun lopulla.

Kerään mahlan poraamalla koivun reiän. Siihen työntämäni letkun toinen pää menee ämpäriin kanteen poratun reiän kautta. Näin mahlaan ei mene roskia eikä muurahaisia.

KEVÄT ON UUDEN ALKUA JA HERÄTTÄÄ TALVIUNESTA

Kevätaurinko saa hymyn huulille viruksista ja eristyksestä huolimatta. Kaupunkilaisille tekee hyvää lähteä perheen kanssa luontoon ja tutkia kasvien heräämistä.

Me maalaiset olemme etuoikeutettuja, kun karanteeni ei sulje meitä neljän seinän sisään lainkaan, jos liikuntakykyä on tarpeeksi. Eikä siihen paljon vaadita, jo omassa pihassa ja puutarhassa voi seurata kasvien heräämistä ja lintujen laulua.

Itselleni kevät on paras vuodenaika, siksi yli 33 vuotta sitten perustamani pizzeriani nimikin oli Primavera, kevät. Seinällä juliste Sandro Botticellin sen nimisestä taulusta.

Vältän myös siemen- ja taimikauppaan menoa, joten perusluonteeni sopukoissa asustavat selviytymiskeinot antavat suurta mielihyvää. Olen kerännyt syksyllä kukista siemeniä ja pelargoniat ovat talvehtineet viileässä.

TOMAATIN SAA KASVAMAAN TUOREISTA TOMAATINVIIPALEISTA
Kirsikkatomaatin taimia

Kesäkurpitsan ja pyöreän kurpitsan siemeniä kuivasin, mutta en tomaatinsiemeniä. Ilokseni multaan laittamani kirsikkatomaatin viipaleet antoivat uuden alun kirsikkatomaateille.

LÄHDETÄÄN ULOS KEVÄISEEN LUONTOON!

Jaa kirjoitus:

2 kommenttia artikkeliin ”KEVÄT HOITAA MIELTÄ JA KEHOA”

  1. Hyvät ohjeet meille kaikille 👍 Ei yksin karanteenilaisille! Eikä vain maalla! Me kaupunkilaisetkin voimme osaa näistä noudattaa! Jokainen voi miettiä omalla kohdallaan, mitä voisi tehdä paremmin ja terveellisemmin. Ainakin joka päivä lenkkeillä tai pyöräillä, jos on sen verran hyvä kunto, että vielä jaksaa jaksaa jaksaa…

    Vastaa

Jätä kommentti